torstai 22. heinäkuuta 2010

Varma loma?

Milloin olet todella päässyt rentoon tilaan? Siis unohtanut toimiston huolet, jokapäiväiset rutiinit, jopa viivästyneen keittiöremontin ja heinäallergian? Jos olet tarkasti etukäteen määritellyt kriteerit onnistuneelle lomalle, olet pulassa. Pidit lomaa sitten kahdesti vuodessa tai useammin, ei se luultavasti tule olemaan tismalleen sellainen, miksi sen kuvittelit. Joulu on tosin helppo tapaus. Jos olet toistanut samat sukurituaalit ja joulupäivälliset vuosikymmenten ajan, on ennusteen antaminen tarkempaa. Kokenut joululomailija osaa arvata päivän tarkkuudella, milloin emäntä hermostuu ensimmäisen kerran (kinkku ei kypsy ajallaan) ja milloin vieraat alkavat haista (kolmen päivän raja).


Photo courtesy of Mikko Nieminen

Varsinkin näin Suomessa odotukset latautuvat kesään. Vapusta lähtien ilmassa on hilpeää juhlatunnelmaa: kesä on edessäpäin ja näyttää loputtoman pitkältä, mahdollisuuksia on lukemattomia. Koko kesäkuu odotetaan merkkejä siitä, että heinäkuusta tulee lämmin. Ja kun heinäkuu koittaa, suomalaiset muuttuvat turhan murehtijoista saunalaiturilla haaveilijoihin. Viranomaisilla taas on huolenaan juuri tämä huolettomuus. Näyttää siltä, että aurinko menee suomalaisilla viinaa pahemmin päähän. Ehkä onkin niin, että onnettomuudet vesillä johtuvat pääasiassa irtioton halusta: en halua murehtia, teen kuten haluan. Järki unohtuu, kun vuodessa on vain kaksi viikkoa aikaa olla huoleton.

On hengenvaarallista olla aina järkevä. Toki on fiksua ottaa kopiot passista, varmistaa matkavakuutuksen voimassaolo, pakata vaihtovaatteet jokaista säätyyppiä varten ja ottaa mukaan kattava matka-apteekki, kirjoittaa ylös luottokorttien numerot, hätänumerot ja opetella tärkeimmät fraasit paikallisella kielellä. Mutta on toinenkin vaihtoehto. Eräs tuttuni lähtee joka kerta reissuun mukanaan vain pieni selkäreppu. Hänelle ei ole väliä, onko reissun pituus viikko vai kuukausi, reppu on aina saman kokoinen. Kun kysyin häneltä, mitä hän ottaa mukaansa, hän totesi ykskantaan, että uimahousut, suihkusandaalit, hammasharjan ja passin sekä luottokortit. Niin ja ne vaatteet, jotka hänellä on päällään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti