lauantai 19. kesäkuuta 2010

Huonoja uutisia?


Photo courtesy of Mikko Nieminen
Muistatko viimeksi, kun sait oikeasti todella huonoja uutisia? Minä onneksi en muista. Sitävastoin joka päivä, kun silmäilen läpi uutisotsikoita, minusta tuntuu, että maailmanloppu on tulossa - vähintäänkin. Huolestuttavinta on se, että huonot uutiset lietsovat hysteriaa. Välillä tuntuu, ettei toimittajilla ole mitään, mistä kirjoittaa, ja he paisuttelevat yksittäisiä tapahtumia suuremman rivimäärän toivossa.

Ensiluokkaisia uutisia saa hakemalla hakea. Jos aiot saada kattavan kuvan asioista, joudut etsimään tietoa sen seitsemästä lähteestä, vertailemaan näkökulmia, keskustelemaan asiasta ja lopulta tekemään oman johtopäätöksesi. Ongelmana on, että saamme aivan liikaa tyhjää tietoa: lukemamme teksti ei ole tietoa, vaan sanahelinää, josta emme kostu tuon taivaallista, saati opi mitään. Syntyy itseään ruokkiva kehä: luen informaatioköyhää tekstiä ja uskon lisää tyhjänpäiväistä pölinää.

Informaatioyhteiskunta on valtaa käyttävä yhteiskuntajärjestelmä siinä, missä muutkin. Se, jolla on oikeaa tietoa, on myös suurin valta. Tiedolla voi aivopestä, manipuloida ja aiheuttaa suunnatonta kaaosta. Media määrittelee asiat puolestamme, monisyisimmätkin uutiset ojennetaan meille valmiiksi pureskeltuina. On mahdotonta päästä perille totuudesta, ellei käytettävissä ole ylenmäärin aikaa.

Karmeat uutiset kiehtovat katsojia, koska he tietävät olevansa turvassa: ”olen tässä kotisohvallani, minulle ei tapahtunut mitään”. Tuloksena on outo paradoksi, joka saa jopa sairaita piirteitä. Istumme kotonamme syöden suklaata pyjama päällä katsellen luonnonkatastrofeja, tulitaisteluja ja nälänhätää. Uutisten erotteleva voima on suuri, sillä se jakaa ihmiset ”meihin” ja ”heihin”.

Juuri tästä syystä todella huono uutinen on jotain, jossa olet itse pääosassa, oikeana kärsijänä. Narsistista, mutta totta. Lama ei ilmiönä syökse ketään epätoivoon, mutta oman työpaikan ollessa vaarassa siitä tulee todella huono uutinen. Ilmastonmuutos ei kosketa, paitsi jos omalla pihalla tornado repii marjapuskat juurineen maasta. Nuorten viikonloppuhilluminen on lähinnä ärsyttävää, kunnes itselläsi on teini-ikäisiä lapsia. Voivottelu ei auta ketään. Saamme erilaisia uutisia vasta, kun teemme jotain asialle, kun teemme huonosta uutisesta henkilökohtaisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti