maanantai 14. kesäkuuta 2010

Saisiko olla jotain toimivaa?

Onko tarjouskilpailuissa järkeä? Jos olisit rakennuttamassa taloa, eikö vain mieleesi hiipisi epäilys, jos joku lupaisi hoitaa homman huomattavasti muita halvemmalla? Entä, jos olet itse hölmö? Kilpailutat niin monta rakennuttajaa, että he epätoivoissaan painavat hinnan liian alas ja eivät voikaan resurssien puutteessa saada mitään hyvää aikaiseksi?


Photo courtesy of Mikko Nieminen
Olet varmaankin kuullut, että halvalla ei saa hyvää. Tämä ei ole täysin totta, mutta se on totta, että köyhällä ei ole varaa ostaa liian halpaa. Huijarihinta ei ole aina korkein vaan usein myös halvin. Halvin jauheliha kulkee jauhelihan nimellä, vaikka varsinaista lihaa ei siinä paljoa olisikaan.

Onko niin, että IT-maailmassa yhä vieläkin ajatellaan ostettaessa aina jo valmista tuotetta? Ei ymmärretä myös IT-projektiin sopivaa talonrakennus vertauskuvaa, jonka mukaan perusta on oltava luja, eristeet tarkoitukseen sopivat, ikkunat sään kestävät ja sisustus asujansa näköinen. Projekti epäonnistuu, jos perustukset huojuvat, eristeet falskaavat ja sisustus sattuu silmään. Kun kenelläkään ei ollut aikaa eikä rahaa, ei talo ikinä tullut valmiiksi tai toiveiden mukaiseksi. Osaat varmaan kuvitella mitä seuraa jos otat talon käyttöön ennen kuin katto on paikallaan tai tiivis ...

Ajan puutteessa kannattaa keskittyä niihin asioihin, jotka osaa. On tietysti monia muitakin asioita, joissa ihmiset pihistelevät ja lopputulos ontuu (kotipermis, pakastepizza, tekonahkakengät), mutta kun on kysymys miljoonabisneksen sujuvuudesta, on yllättävää, että kukkaronnyörit ovat niinkin kireällä. Jos naisella on päällään kalleinta silkiä iltapuvun muodossa, mutta alusvaatteet ovat halvinta kupruista höttöä, ei lopputuolos hivele silmää.

IT-projektien pitäisi nousta arvoasteikolla ylöspäin, sillä ne vaikuttavat usein asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden viihtyvyyteen ja työtahdin nopeuteen. Tämä ei tarkoita, että toimittaja pääsisi kuin koira veräjästä. Kun IT-projektin kumpikin osapuoli pääsee eroon siitä karseasta paineesta, joka projekteja ympäröi, voidaan tarttua yhdessä toimeen ja saada aikaan onnistunut, perustuksiltaan vahva ja liiketoimintaa tehostava hanke.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti